Skolefobi

Skolefobi er ofte enten social angst, abnorm separationsangst eller præstationsangst. Der er også den mulighed, at den bunder i mobning i skolen eller en reel bekymring for, hvad der sker med forældre eller søskende, når barnet forlader hjemmet. Dette skal udredes.

Typiske symptomer er at barnet ikke vil i skole. Hvis det bliver tvunget opstår der let angstanfald og barnet kan græde eller skrige, når forælderen vil forlade det. Der kan være meget sikkerhedsadfærd. F.eks. kan barnet bede om garantier for, at det kan få fat på en af forældrene på telefonen. Og det vil typisk gerne ringe til dem i frikvarterne.

Hvis situationen er kørt i hårdknude og barnet er stoppet med at komme i skole, kan det efter et stykke tid få tilbudt hjemmeundervisning. Ofte er det næsten lige så svært for barnet/den unge at få hjemmeundervisning af en lærer.  Her vil barnet jo også skulle sidde sammen med læreren som det ikke kender så godt (social fobi) og ville skulle præstere (sige noget eller lave en opgave som læreren ser på) (præstationsangst) og forældrene vil typisk tage af sted på arbejde (separationsangst).

Hvis der har fundet mobning sted, er det nødvendigt først og fremmest at sørge for, at denne bliver stoppet. Det kan evt. være nødvendigt med et skoleskifte, hvis mobbesituationen er uløselig. Derefter vil en del af terapien kunne fokusere på at bearbejde den mobning, der har fundet sted.

 

Der er lukket for kommentarer.